Korábbi blogbejegyzésemben már írtam, néhány tippet, hogy nálunk, hogy történik a hozzátáplálás. Azóta már bővítettük a repertoárt.
Akkor leginkább a kezdeti időszak zöldségeiről és gyümölcseiről szólt az írás. A legtöbb tavaszi és nyári ízt sikerült megkóstoltatni, és megszerettetni a babával.
Korábbi években a csecsemőknek nem javasolták, az allergiát kiváltó élelmiszerek adását. Viszont néhány éve, a kutatások bebizonyították, hogy a csecsemők fejlődő immunrendszerének „megmutatva” ezeket a potenciális allergéneket, sokkal könnyebben, reagál, „válaszol”, a későbbiekben, és ez által lényegesen kevesebb az allergiás kisgyermek, és fiatal.
A potenciális allergének, amiket a baba 7 hónapos koráig ajánlott bevezetni a halak, tojás, tejtermékek, mogyoró, gabona, glutén, rizs.
Természetesen védőnő, és gyermekorvos javaslatát kikérve kezdünk hozzá!
Hanna 11 hónapos, és már napi háromszor szilárd ételeket eszik.
Az ősz egyértelmű sztárja lett nálunk a sütőtök. Általában sütőben készítem el, lefóliázom, amikor megpuhult, leveszem a fóliát, hogy egy picit megpiruljon.
A sütőtök akár főzelékként, akár más gyümölccsel kombinálva is nagyon finom. Mielőtt rátérnénk az ötletekre, nézzünk meg néhány hasznos tudnivalót!
Miket és miért adjunk a babánknak?
A sütőtökben lévő magas béta-karotin tartalom miatt, narancssárga színű, és ahogyan a sárgarépa is „befestik” a babák bőrét. Alapvetően nem nagy probléma, ha a babád kicsit úgy néz ki, mint a „bébirépa”.
A béta-karotin A-vitamin forrása nélkülözhetetlen az egészséges látáshoz. Ez koraszülött babák esetében rendkívül fontos, ugyanis a szem ideghártyájában lévő erek fejlődése egészen a magzat megszületéséig tart. A korábban érkezett babák látóhártyája éretlen, erezetlen. A babák életben tartásához szükséges oxigén, pedig sajnos a további fejlődést meg is állítja.
A sütőtök C-vitamin forrása, szintén nagyon fontos az immunrendszer támogatásának.
Egyszóval a sütőtök vitaminokban gazdag, egészséges és husival, vagy egyéb zöldségekkel kombinálva ebédként is adható. Példaként említeném, hogy én úgy készítem el a baba ételeit, hogy sem cukrot, sem sót nem adok hozzá. Amikor egy olyan zöldséget készítünk, aminek nincs túl jó íze, bátran adhatunk hozzá sütőtököt, hogy kicsit ízesebb legyen. Példaként említeném a spenótot, krumplit, céklát.
A sárgarépa és az édesburgonya vagy batáta szintén tud egy kis ízt adni bármilyen más zöldségfélének, ami nem túl ízletes.
A k betűs dolgok közül, a karfiol fogyasztása is nélkülözhetetlen. Szintén sok C-vitamint tartalmaz. A K-vitamin tartalma jótékony hatása, a bélben lévő baktériumokra van kedvező hatással. A karfiolban található kolin, egy olyan B-vitamin aminek az agy fejlődésében van nagy szerepe.
Szintén jelentős szerepe van az agy működésében és fejlődésében az E- vitaminnak.
E-vitamin forrásaink a növényi olajok, az olajos magvak közül a mogyorót, mandulát emelném ki, valamint az édes burgonyát.
A halak fogyasztása és a tojás sárgája D-vitamin tartalma segíti a csontok fejlődését. A gomba is sok D-vitamint tartalmaz, bár mi azt későbbre halasztottuk.
Miért is fontosak ezek a vitaminok?
A vitaminoknak két fajtája van, amit megtanultunk már az általános iskolában. Egyik fajtája a vízben oldódó, amik köztudottan gyorsabban kiürülnek a szervezetből, viszont nagy részüket pótolni is egyszerűbb, mint a zsírban oldódókat, amiket leginkább étel formájában tudunk bevinni a szervezetbe.
A potenciális allergének bevezetéséhez, néhány ötlet és saját tapasztalat.
Mindenképpen a hozzátápláláskor szokásos formában történjen, először csak kis mennyiségben és ne kapjon a baba addig mást, hogy az esetleges allergiás reakciók dokumentálhatóak legyenek, és feltétlen szükséges konzultálni védőnővel, gyermekorvossal!
Túró, tejföl, sajt, joghurt, kefír akár a főzelékbe, akár a gyümölcsbe keverve. Tízóraira krémtúrót szoktam készíteni, ami gyümölcsből, túróból és 7 gabonából áll. A 7 gabona keverék glutént tartalmaz, ami a glutén bevezetéshez is kiváló. Lehetőleg ne egyszerre vezessük be a tejtermékkel.
A 7 gabonát én a dm-ben vettem, kb 800 Ft, és viszonylag sokáig elég. Nincs külön adagolása.
A gyümölcsök közül, a mangóval, ananásszal bővítettünk. A mangót nyersen, az ananászt viszont párolva adtam. A gyümölcsjoghurtot szintén saját készítésűt fogyasztunk. Natúr görög joghurtból, tetszés szerint gyümölcsből és szintén 7 gabonával keverve.
A mogyoró bevezetésénél kicsit bajban voltam. A mogyorókrémnek nevezett, édes „kenőcs” nem igazán alkalmas erre a célra, mert a mogyoróval köszönő viszonyban sincs, viszont van benne jó sok cukor és egyéb nem igazán hasznos hozzávaló.
Legalkalmasabb a földimogyoróvaj, ami 100%-osan földimogyoróból készült, én ezt is a dm-ben találtam, 1000 Ft körül volt a 250g.
A hús félék már bevezetésre kerültek, pulykamell, csirkemell, marhahús, csirkemáj.
Amikor a tészta bevezetését kezdjük, fontos, hogy a tojás fehérje ne kerüljön bele a tészta alapjába, amennyiben saját készítésű tésztát gyúrunk.
Akkor most jöhet pár ötlet a főétkezésekhez!
Ananászos csirkemell, zöldséges rizs.
Csirkemellet megfőzöm, só és tartósítószer mentes, szárított zöldségkeverékben. Vízben megfőzöm a barna rizst. Megpárolom a fehérrépát, sárgarépát, borsót és az ananászt. Majd a turmixgépben, nem pépesre, hanem már kicsit darabosan hagyva össze mixelem.
Ha már úgyis van készre főzött csirkemell, rizs, és zöldség félék, akkor ananász helyett kicsavarom egy narancs levét és ízlés szerint teszek hozzá, így van már kétféle főételünk. Kiadagolom bébiételes üvegbe, feliratozom és beteszem a fagyasztóba.
Csirkepörkölt a babának? Miért ne! A vöröshagyma 9-10 hónapos korban vízben főve kis mennyiségben adható. A fűszerpaprikát mi még egyenlőre nem próbáltuk.
Nagyon pici vöröshagymában megfőzöm a csirkemellet, pulykát amihez teszek szárított zöldségkeveréket, ezt egyébként zöldségesben lehet venni, fél kiló ára kb 750 Ft.
Elkészítem a tésztát, amiben nincs tojásfehérje, vagy rizst főzök mellé. Ezt darabosra hagyva, géppel összemixelem.
A marhahúst, mint vörös húst ajánlott a babák étrendjébe beiktatni, amit hasonló képen, különböző zöldségekkel, rizzsel, tésztával, el lehet készíteni.
Bolognai a babának. Nyolc, tíz hónapos kortól fokozatosan be lehet vezetni a zöld fűszereket a baba étrendjébe. Szárított és friss változatot is.
Tetszés szerint bármilyen husiból készíthetjük, akár marha, csirkemell, pulykamell. A húst pici vöröshagymával, késhegynyi bazsalikommal, oregánóval és szárított zöldségkeverékkel megfőzzük.
Egészben a paradicsomot forró vízbe beletesszük, így könnyen lejön a héjja, majd megpároljuk. Párolunk hozzá sárgarépát, fehérrépát, édesburgonyát, főtt tésztát és ízlés szerinti arányban összekeverjük, adunk hozzá reszelt trappista sajtot, és a kiadagolt ételeket, bébiételes üvegekben betehetjük a fagyasztóba.
Sok a munka vele, de, ha már nekifogunk, érdemes többféle ételt készíteni. Kiadagolva lefagyasztani, így egy pár napra lesz a babának finom, házi készítésű, változatos ebédje!
Mikor a babátok teleszájjal, jó ízűen mosolyog rátok, már nem fog számítani, hogy mennyi időt töltöttél a konyhában!
Hanna néha még tapsol is! -én ezt elismerésnek szoktam venni!
Remélem hasznos, és jó ötleteket találtatok!
Kreatív főzöcskézést kívánok, és jó étvágyat a babátoknak!